Huomaan puhuvani edelleen pennusta, vaikka meillä asustaa kohta puolitoistavuotias bordercollien rötkäle. Mihin ihmeeseen aika on oikein kadonnut? Nyt mietinnässä onkin joku pidemmän tähtäimen yhteinen harrastus, jossa voisi mahdollisesti myös kilpailla. Toki koira vielä kehittyy ja on olemukseltaan vielä melko hontelo, joten kaikista vaativimmat temput saavat vielä odottaa. Mutta ainakin lajeihin voi alkaa vähitellen jo tutustua.

Ennen bordercollieta minulla on ollut ainoastaan pienempiä koiria, jotka eivät ole vaatineet samalla tavalla liikuntaa tai muuta aktiviteettia ja jotenkin silloin tuli itsekin liikuttua liian vähän, sillä työpäivän jälkeen en yleensä saanut itseäni raahattua lenkille tai salille. Tykkään viettää aikaa erilaisten strategiapelien parissa Bigpointilla tai Pokerstarsilla, vähän fiiliksestä riippuen, sillä ne rentouttavat mukavasti työviikosta. Nyt bordercollien kanssa pakollisiksi tulleet pitkät iltalenkit ovat kuitenkin olleet tervetullut lisä harrastusvalikoimaan.

Tottelevaisuuskoulutukselle jatkoa

Perustottelevaisuutta meillä on treenattu pennusta asti ja se onkin kannattanut, sillä kaikki hoitotoimenpiteet pesuista kynsienleikkuuseen hoituvat nykyään ongelmitta. Ainakin oma bordercollieni on nopea oppimaan kaikenlaista, valitettavasti myös ei-toivottuja juttuja, joten koulutuksen kanssa on saanut olla aika tarkkana. Ei tätä rotua turhaan kehuta älykkyydestään

Tottelevaisuuskoulutukselle jatkoa
Tottelevaisuuskoulutukselle jatkoa

Pitkien lenkkien lisäksi meillä harrastetaan paljon erilaisia aivopähkinöitä, joilla on saanut koiran energiaa purettu. Aluksi meillä oli lenkeillä ongelmana muille koirille rähiseminen, mutta säännöllisen treenin (ja muutaman hermoromahduksen) jälkeen tämäkin on onneksi taaksejäänyttä elämää. Sen takia uskallankin vähitellen harkita yhdessä muiden koirien kanssa toimimista, kun tuo koiran keskittymiskykykin on vähitellen parantunut.

Toko voisi sopia tässä vaiheessa harrastukseksi, sillä sen avulla jatkettaisiin jo hyvällä pohjalla olevia tottelevaisuustreenejä. Tokoon kuuluvia noutoja ja koiran kauko-ohjausta ei ole meillä vielä kokeiltukaan, mutta hyödyllisiä taitoja ne toki olisivat. Tokossa arvostelun kohteena ovat koiran liikkeet ja saumaton yhteistyö, jotka molemmat ovat asioita joita haluaisin vähitellen kehittää. Tätäkin olisi mukava päästä treenaamaan yhdessä muiden kanssa, sillä varmasti ryhmästä saisi uutta intoa ja vinkkejä tehtävien opetteluun. Tällä hetkellä meillä tähdätään lähinnä arkitottelevaisuuden opetteluun, mutta pääseehän tokossa halutessaan vaikka kuinka vaativille kilpakentille asti. Koiralla varmasti on tähän rahkeita, omasta pikkutarkkuudestani en ole niin varma. Mutta todellakin hyödyllinen harrastus vaikka ei kilpailemaan lähtisikään.

Liikunnan ja temppuilun iloa koiran kanssa

Etsinnässä on siis jokin vähän tavoitteellisempi yhteinen liikuntaharrastus koiran kanssa ja vaihtoehtojahan riittää. Nopeutensa ja intonsa puolesta koira sopisi hyvin agilityyn, sillä jo nyt lenkeillä se tykkää hypätä kaikille mahdollisille korokkeille ja kotitemppuilun innostamana tarjoaa milloin mitäkin toimintaa makupalan toivossa. Meillä on koirapuistossa pari estettä, joita olemme muutaman kerran kokeilleet ja vauhdilla ne sujuvat, mutta varsinaisissa agilitytreeneissä emme ole vielä käyneet. Koira selvästi nauttii kuitenkin yhdessä tekemisestä ja uuden oppimisesta ja samalla saan tosiaan itsekin liikuntaa. Toisaalta säännöllisten hyppyjen ja vauhdikkaampien käännösten kanssa pitää vielä odottaa koiran kehittymistä. Agility voisikin olla hieman myöhemmin ohjelmassa.

Kotitreeneilläkin pääsee hyvin alkuun

Onneksi agilitya voi hyvin treenailla ennen sitä jo kotioloissa, sillä monia esteitä voi rakentaa omalle pihalle tai miksei sisällekin, jos vain tilaa riittää. Seuraavaksi on tarkoitus opetella putkessa liikkumista virittämällä lakana sopivasti tuolien väliin. Sen verran rohkeasti tällä bordercolliella on tapana lähteä uusiin tilanteisiin, etten usko tästäkään tulevan ongelmaa. Lenkeillä opetellaan jos nyt pujottelemaan esimerkiksi puiden ja valotolppien välistä, mutta tässä haetaan vielä parempaa kommunikaatiota. Muutama ensimmäinen kierto menee yleensä sujuvasti, mutta sen jälkeen homma unohtuu. Täytyy motivoida paremmin ja ohjata selkeämmin, onneksi koiralle kelpaa motivaatioksi sekä pallo että makupalat.

Rally-toko on hauska yhdistelmä monesta eri lajista

Viimeisimpänä olen kuullut lajista nimeltä rally-toko, joka on viime aikoina saavuttanut ainakin pääkaupunkiseudulla paljon suosiota. Tässä koiratanssia, tokoa ja agilitya yhdistelevässä lajissa kiehtoo se, että kaiken tekemisen pohjalla on ilo yhdessä puuhaamisesta ja tämä otetaan huomioon myös arvostelussa. Rally-tokossa suoritetaan rataa, jossa on kymmenestä kahteenkymmeneen tehtäväkylttiä. Tehtävien vaativuus riippuu siitä, millä tasolla harrastetaan, mutta tehtävät voivat olla mm. tiettyjä asentoja tai asennon vaihtamisia, suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelutehtäviä, pyörähdyksiä tai peruuttamista. Tämä saattaisi olla hauska laji tulevaisuudessa, sillä ainakin nyt vaikuttaa, että koira jaksaa opetella aivan loputtomasti uusia temppuja. Laji on kuitenkin varsin vaativa ainakin kilpailutasolla.

Jäljestysharjoitukset antavat nenälle ja aivoille puuhaa

Rotunsa puolesta bordercollie sopisi toki myös palveluskoiralajeihin, mutta ne tuntuvat minusta tällä hetkellä vieraammilta. Jonkin verran paimennusvaistoa tästäkin yksilöstä kyllä löytyy ja nenäänsä se käyttää tehokkaasti. Kesällä voisi toki olla hauska kokeilla pienimuotoista jälkiharjoittelua mökin pihalla ja metsässä, sillä aivojensa käyttämisestä tämä koira pitää. Yksinkertaisen jäljenhän voi tehdä ihan vain laittamalla jonkin voimakkaantuoksuisen herkun kankaan sisään ja vetämällä sitä pitkin valittua reittiä. Reitti kannattaa aloittaa suorana ja sen jälkeen tehdä muutama vaativampi kierros. Ensimmäisillä kerroilla reitin varrelle voi ripotella pienempiä makupaloja pitämään motivaatiota yllä ja jäljen lopussa odottaa sitten se itse palkintoherkku. Meillä tämä jää tosiaan mökkiympäristöön tehtäväksi, sillä en vielä ihan täysin luota koiran luoksetuloon kaupunkiympäristössä.

Bordercollie on aktiivisen ihmisen unelmakoira

Tässä on tullut siis otettua selvää kaikenlaisista harjoituksista, jotka voisivat omalle koiralle sopia. Bordercollie on rotuna uskomattoman monipuolinen, joten melkein mikä tahansa sopisi harrastukseksi. Toisaalta olen tyytyväinen, että olin jo etukäteen valmistautunut uudenlaiseen elämään, sillä aktiviteetteja tämä koira todella kaipaa. Toki bordercollieissakin on eroja ja seasta löytyy myös paremmin toimettomuutta kestäviä yksilöitä, mutta lähtökohtaisesti suosittelisin bordercollieta nimenomaan aktiiviseksi harrastuskaveriksi, josta kunnollisella koulutuksella saa seuraa oikeastaan mihin tahansa puuhaan.

Bordercollie on aktiivisen ihmisen unelmakoira
Bordercollie on aktiivisen ihmisen unelmakoira