Kauniit japanilaiset metsästyskoirarodut ovat täyttäneet fotogeneettisyydellään monen instagram sivun. Kenelle nämä rodut sitten sopivat, ja millaisia seuralaisia niistä saa itselleen  ja perheelleen. Japanissa on seitsemän natiivia koirarotua, näistä suurin on Akita, pienin Shiba Inu, ja niiden puoliväliin asettuu Shikoku. Rodut kehittyivät toisistaan itsenäisesti, ja niiden ominaispiirteet eroavat hyvin pitkälle.

Isokokoinen akita

Suurin näistä koiraroduista on voimakas vartaloinen akita. Koirarotu jalostettiin alunperin Japanin kuninkaallisten ja aateliston vahtikoiraksi, ja niitä käytettiin paljon myös villisian, karhun, ja peuran metsästykseen. Tämä jalostus historia tarkoittaa että akita tietää oman arvonsa, eikä säikähdä pikkujuttuja. Tämä tekee akitasta hyvän vahtikoiran koko perheelle, tyypillinen akita on lähes täydellisen peloton, ja puolustaa laumaansa viime tippaan saakka. Oikein koulutettuna akita on ystävällinen ja ihmisiä kunnioittava koira, mutta perusluonteeltaan koira rotu ei luota tuntemattomiin ihmisiin, joten ne vaativat läpi elämän jatkuvia sosialisointi harjoituksia pärjätäkseen kiireisessä ympäristössä. Tämä tarkoittaa että ne eivät välttämättä sovi hyvin täysin noviisi koiran omistajille, ja akitojen tiedetään olevan agressiivisia toisiua koiria kohtaan väärin koulutettuina. Akita myös tiputtaa paljon turkkia ympäri vuoden, ja kuolaa riittää vaikka muille jakaa, joten koiran ulkonäön hoitamiseen kuluu huomattavasti aikaa, ja se ei välttämättä sovi lika kammoisille henkilöille. Täysikasvuinen akita on noin 65 -70 senttimetriä korkea, ja painaa sukupuolesta riippuen noin kolmestakymmenestä kilosta lähes kuuteenkymmeneen kiloon. Akitojen väri vaihtelee mustasta valkoiseen ja useisiin ruskean sävyihin.

Medium kokoinen Shikoku

Shikoku on keskikokoinen Japanilainen koirarotu, joka on serkkujaan ehkä hieman vähemmän tunnettu maan ulkopuolella. Shikokun juuret ovat samoin nimetyllä saarella, ja Japanissa rotua kutsutaan myös nimellä Kochi-Ken maaseudun mukaan jossa saari sijaitsee. Shikokun väritys on samantyyppinen kuin Akitan, mutta muuten koira muistuttaa enemmän eurooppalaisia pystykorvia kuin maanmiestään. Eurooppalaisten pystykorvien tapaan Shikoku jalostettiin alunperin metsästyskoiraksi. Koiran alkuperäinen vuoristo ympäristö tarkoitti, että siellä käytettävän koirarodun tuli olla kekseliäs, älykäs ja atleettinen. Tämä tarkoittaa että Shikoku tarvitsee huomattavan määrän liikuntaa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Nämä koirat pärjäävät myös loistavasti agility harrastuksen parissa..

Perheen pienimmäinen Shiba Inu

Huomattavan valokuvauksellinen, kullanhohtoinen Shiba Inu löytyy näinä päivinä lähinnä seura ja harrastus käytöstä, mutta rotu jalostettiin alun perin Japanissa pienten metsän eläinten ja lintujen metsästyksen avustamiseksi. Pienikokoinen koira mahtui näppärästi eläinten kotikoloon jahtaamaan niitä ulkoilmaan, jossa odottavat metsästäjät saivat napattua ne helposti.

Perheen pienimmäinen Shiba Inu
Perheen pienimmäinen Shiba Inu

Shiba Inu on laiskalle harjaajalle hyvä koira, sillä vaikka koiraa toki kannattaa harjata silloin tällöin hyvän ihon kunnon ylläpitämiseksi, tämä suhteellisen lyhyt karvainen koirarotu ei tarvitse päivittäistä harjaamista. Shiba Inu on älykäs koirarotu, joka pienestä koostaan huolimatta tarvitsee ulkotilaa juoksentelun, joten se ei välttämättä ole ideaali kaupunkiasuntoon. Shiba Inu oppii uusia temppuja nopeasti, mutta älykkäänä koirana saattaa olla hieman jääräpäinen, ja tehdä temppuja silloin kuin sitä itseään huvittaa. Uuden omistajan kannattaa myös pitää Shiba Inun historiallinen jalostus mielessä, koiran vietti saattaa aiheuttaa helposti  pienten eläinten jahtaamista, ja se on usein myös aggressiivinen toisia koiria kohtaan. Shiba Inu saattaa myös olla omistuksenhaluinen omia lelujaan ja ympäristöään kohtaan.Kooltaan Shiba Inu on täysikasvuisena yleensä alle 45 senttimetriä, ja ne painavat vain noin seitsemästä kilosta kymmeneen kiloon. Ulkonäöltään nämä pienet koirat muistuttavat nallekarhuja, lyhyen mutta paksun turkkinsa ansiosta. Shiba Inut heittävät turkkinsa täysin kaksi kertaa vuodessa, jona aikana omistajan kannattaa varautua koko kämpän peittymiseen lyhyeen karvaan, joten ihan täysin siivous friikeille ne eivät sovi.