Perinteisten lampaan paimennus hommien lisäksi lammaskoiria nähdään näinä päivinä paljon agilitykilpailuissa ja ihan vaan seurakoirina. Historiallisesti kaikille näistä koirista on yhteistä se että ne on jalostettu alunperin lampaiden paimentamista varten, ja niinpä rodut usein tulevat maista joissa on vahva lammas kasvatus kulttuuri. Kaksi näyttävintä lammaskoira rotua ovat veikeä Australian lammaskoira ja pörröinen Englantilainen lammaskoira.

Australian lammaskoira

Australian lammaskoiran voi tunnistaa usein sen herttaisesta ulkomuodosta. Koirilla on usein yksi ylhäällä seisova korva, kun taas toinen korva lepää rennosti kasvojen vierellä. Samoin kuin useiden muidenkin työelämään jalostettujen koirien kanssa, australian lammaskoiran kanssa tulee olla kiltti mutta jämerä, sillä muuten koirasta tulee helposti perhettä dominoiva. Nimestään huolimatta Australian lammaskoira kehittyi tunnistetuksi koiraroduksi 1800-luvun puolivälissä Amerikassa. Collie tyyppisiä koiria tuli maahan Australiasta lammas laumojen mukana, ja amerikkalaiset maanviljelijät ryhtyivät kehittämään rotua mieleisekseen. Koirien suosio kasvoi entisestään lännenelokuvan kulta-aikana, jolloin yleisö ihasteli elokuvissa esiintyviä atleettisia ja uskollisia koiria. Australian lammaskoirien turkki on puolipitkä, ja lunta sekä vettä hylkivä, joten koirat sopivat loistavasti moniin erilaisiin ympäristöihin. Koirat vaativat kuitenkin huomattavan määrän kuntoilua, päivittäiseen aktiivisen lenkin tulee olla ainakin puolesta tunnista tuntiin. Lisäksi koirat tylsistyvät helposti jos niillä ei ole tarkoituksellista työtä, lampaiden puuttuessa esimerkiksi agility koulutus sopii tähän rakoon hyvin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että koirat eivät sovi kaupunki ympäristöön. Jos ne saavat tarpeeksi liikuntaa kodin ulkopuolella, se tottuvat pienempäänkin asuntoon helposti.

Vanha Englantilainen lammaskoira

Vanha Englantilainen lammaskoira rotu kehittyi alun perin vanhoista englantilaisista koiraroduista, ja vaikka rodun synnystä ei ole rekisteröityä tietoa, samantyyppisiä koiria alkoi esiintymään maalauksissa 1700-luvun lopulla. Ensimmäistä kertaa koirarotua tuotiin näytteille Englannin Birminghamissa 1800-luvun lopulla, ja rotu on pysynyt hyvin muuttumattomana näistä ajoista saakka. Historiallisesti koiria käytettiin maanviljelijöiden toimesta lammas- ja lehmä laumojen ajamiseksi markkinoille. Aktiivisesta koirista oli suuri apu isojen laumojen koossa pitämiselle. Luonteeltaan tämä rotu ovat suhteellisen leppoisia. Koirat oppivat helposti, ovat ystävällisiä tuntemattomiakin kohtaan, ja tulevat hyvin lasten kanssa toimeen. Vaikka leppoisat lammaskoirat usein mielletään laiskoiksi, tilanteensa sattuessa heiltä löytyy myös huomattava määrä energiaa. Monelle tulee yllätyksenä se että rotu sopii hyvin kaupunki asutukseen. Koirat eivät juurikaan haukahtele, ja jos liikuntaa tarjotaan tarpeeksi lenkkien muodossa, ne makaavat mielellään loppupäivän sohvalla. Usea Vanhan Englantilaisen lammaskoiran omistaja päätyy agility harrastukseen älykkään ja energisen lemmikkinsä kanssa. Vanha Englantilainen lammaskoira on hyvin suurikokoinen, alunperin työkoiraksi jalostettu rotu. Tämän koiran tunnistaa helposti pitkästä harmaa valkoisesta turkista. Nykyään rodun edustajien häntä jätetään pitkäksi, mutta  historiallisesti maailmalla koirien häntä on katkaistu pentu vaiheessa lyhyeksi, mutta onneksi tämä käytäntö on nykypäivänä laitonta. Muuten koirien olemus on hieman karhumainen, mikä johtuu säkäkorkeuden mataluudesta takapuolen korkeuteen verrattuna

Vanha Englantilainen lammaskoira
Vanha Englantilainen lammaskoira

Virallisesti Vanhan Englantilaisen lammaskoiran korkeuden tulee olla vähintään 61 senttimetri’, ja paino on yleensä yli 45 kiloa. Kuten useissa muissakin roduissa, tyttökoirat ovat yleensä uroksia pienempiä. Yleisiä turkin värejä ovat kaikki harmaan sävyt, musta, sinertävä väri ja kaikki valkoiset merkit. Englannin lammas koirilla on kaksiosainen turkki, jonka alempi osa on vedenpitävä. Vanhan Englantilaisen Lammaskoiran turkki pidetään perinteisesti pitkänä. Koiran omistajille suositellaan ammattimaista turkinhoito sessiota noin joka neljäs ja viides viikko. Nämä koirat myös luovat suuren määrän turkkia ympäri vuoden, joten omistajan kannattaa varautua päivittäiseen imurointiin, ja asunnon täyttymiseen koirankarvoista.