Koiran hankinta vaikuttaa elämään vuosia eteenpäin ja on siksi niin tärkeä päätös, että siihen kannattaa uhrata hieman aikaa ja suunnittelua. Aloita miettimällä, mitä odotuksia sinulla on lemmikin suhteen ja toisaalta, mitä itse pystyt tarjoamaan tulevalle perheenjäsenelle. Roduissa on valtavia eroja liikunnantarpeen, aktiivisuuden, temperamentin ja tilantarpeen osalta. Lisäksi myös samaa rotua edustavat yksilöt eroavat usein paljonkin toisistaan. Ole realistinen ja rehellinen itsellesi. Onko sinulla aikaa viedä koira joka päivä pitkille lenkeille vaihteleviin maastoihin, riittääkö kiinnostuksesi turkinhoitoon tai jaksatko kouluttaa myös jääräpäisempää koiraa? Minkä kokoinen koira asuntoosi mahtuu?

Millaisen elämän pystyt koiralle tarjoamaan?

Koira on onnellinen päästessään toteuttamaan itseään lajilleen tyypilliseen tapaan. Metsästykseen jalostettu rotu ei viihdy kotikoirana ja esimerkiksi potentiaalisesti hieno suojeluskoira vaatii kunnon koulutuksen. Koirakirjan kuvat ovat siis melko huono lähtökohta koiran valintaan, parempi tie on lukea eri lajien kuvauksia tai kysellä kiinnostavasti rodusta lisää Kennelliitosta. Jos tunnet jonkun, jolla on haluamasi rotuinen koira, kannattaa reippaasti kysellä kokemuksia. Myös vastuullinen kasvattaja osaa kertoa sinulle paitsi tietyn rodun, myös pentueen vanhempien luonteesta ja ominaisuuksista.

Onko koiran tarkoitus asua asunnossa perheenjäsenenä vai ulkotarhassa vartiointipuuhissa? Molempiin tarkoituksiin löytyy lukematon määrä koirarotuja. Ulkokoirat eivät edes viihdy sisällä, sillä siihen niiden turkki on liian paksu ja valpas vartiointiluonnekin ongelmallinen. Sisäkoirat taas saattavat olla tarhassa yksinäisiä, eivätkä kestä Suomen karua ilmastoa ilman ylimääräistä lämmikettä. Mitä haluaisit koirasi kanssa harrastaa? Koiraharrastuksia löytyy laidasta laitaan ja voit koiran myötä löytää kokonaan uuden elämäntavan ja kaveripiirin. Toisaalta on myös paljon koirarotuja, jotka mielellään lököttelevät sohvalla oman ihmisen kainalossa. Jokainen koira vaatii kuitenkin päivittäistä ulkoilua edes jonkin verran, säästä tai ihmisen kiireistä huolimatta.

Koira on koko perheen hankinta

Mikäli perheeseen kuuluu lisäksi muita jäseniä, on tärkeää että myös he ovat sitoutuneet projektiin. Erityisesti nuoren koiran kouluttamisessa johdonmukaisuus on tärkeää ja kaikkien perheenjäsenien täytyy pystyä toimimaan yhdessä sovittujen sääntöjen mukaisesti. Jos perheessä on pieniä lapsia, kannattaa koirarotua harkita erityisen tarkkaan ja toisaalta lasten kanssa käydä läpi, minkälainen käsittely tuntuu koirasta epämiellyttävältä ja mikä mukavalta. Pienten lasten voi olla hankala kontrolloida suurta koiraa, vaikka se olisi luonteeltaan lempeäkin. Mikä tahansa koira voi innostua lenkillä kiskomaan, mikäli jänis loikkii suoraan kuonon edestä.

Ottaisinko rescue-koiran?

Suomesta ja lähialueilta löytyy myös suuri määrä kodittomia koiria, jotka vain odottavat jotakuta joka voisi tarjoa niille onnellisen loppuelämän kodin. Rescue-koira voikin olla hyvä vaihtoehto, jos mielessä ei ole tiettyä rotua tai et välttämättä halua pentukoiraa. Rescue-koiran haasteellinen puoli on toisaalta se, että läheskään aina niiden historiasta ei ole tarkkaa tietoa ja osa käytöshäiriöistä voi paljastua vasta kotioloissa. Tätäkin voi kuitenkin ehkäistä tutustumalla koiraan jo etukäteen ja kyselemällä löytöeläinkodin henkilökunnalta tarkasti koiran ominaispiirteistä. Useissa paikoissa koiria voi käydä lenkittämässä muuten vain, joten tämäkin on hyvä tapa tutustua useampiin koiriin ja ehkäpä löytää niiden joukosta itselle juuri se oikea kaveri.

Ottaisinko rescue-koiran

Rescue-koirat ovat jo kerran menettäneet kotinsa, joten niiden kohdalla on ensisijaisen tärkeää että uusi omistaja on sitoutunut projektiin. Vastuulliset eläinsuojeluyhdistykset käyvät läpi myös omistajan odotukset ja taustat ennen koiran luovuttamista. Vaikka rescue-koira on hankintana rotukoiraa edullisempi, sen hoitamiseen kuluu aivan yhtä paljon rahaa. Muistathan siis ennen koiran hankintaa miettiä, kuinka paljon rahaa kuluu koiran ruokintaan ja eläinlääkäreihin.