Monelle lapsiperheen arkea pyörittävälle vanhemmalle tulee haaveeksi hankkia koira perheeseen. Mieleen tulee kuitenkin ajatuksia, että koiran tulisi olla lapsiystävällinen, hellä ja kiltti.

Mikä voisi olla tällainen? Toiset rodut ovat muita rotuja alttiimpia huonolle käytökselle, mikäli koulutus ei ole riittävää. Jokainen koira tarvitsee rodulle ominaisen koulutuksen, jotta voitaisiin välttyä turhilta ongelmilta. Roduista kannattaakin lukea runsaasti tietoa ennen koiran hankkimista. Pienten lasten perheelle parhain vaihtoehto on hankkia koira, jonka koulutus tulee todennäköisesti olemaan helpompaa kuin joidenkin muiden rotujen. Kerromme tässä muutamista koiraroduista ja niille tyypillisistä luonteenpiirteistä, lapsiperheen näkökulmasta.

Sopivan rodun valitseminen

Koirarodun valitseminen riippuu perheen arjesta ja tavoista sekä siitä, kuinka paljon aikaa koiralle voidaan antaa. Koiran ottaminen on aina koiran loppuelämän ajan mittainen päätös. Jos perheen lapset ovat vielä kovin pieniä, voi olla, ettei koiralle jää välttämättä niin paljoa aikaa kuin esimerkiksi jo kouluikäisten lasten ja nuorten kanssa. Mutta mikäli aikaa ja koulutustaitoa riittää ja tarkoitus on käydä tottelevaisuuskouluissa koiran kanssa, voi vaativampikin rotu sopia loistavasti lapsiperheeseen. Labradorinnoutaja on loistava valinta lapsiperheeseen. Ne ovat kilttejä, uskollisia ja rauhallisia. Niistä saa helposti hyvän ystävän, jonka kanssa leikkiä ja lenkitellä. Lisäksi ne omaksuvat uusia oppeja helposti. Lapset voivat hyvin osallistua uusien asioiden opettamiseen ja labradorinnoutaja sopii myös kokonsa puolesta lapsiperheeseen. Jos toiveissa on iso koira, ovat leonbergin- tai newfoundlandinkoirat hyviä vaihtoehtoja. Leonberginkoira on rauhallinen, uskollinen ja luonteeltaan tasainen. Näiden ominaisuuksien ansiosta se sopii erinomaisesti lapsiperheeseen. Suuren koon vuoksi tulisi kuitenkin huolehtia hyvästä koulutuksesta, jotta et saa vahingossa norsua posliinikaupassa. Myös newfoundlandinkoira eli nöffi on luonteeltaan rauhallinen, ystävällinen ja lempeä. Spanielit sopivat yleisesti lapsiperheisiin. Niistä saa hyvän ja tottelevaisen perheenjäsenen. Ne sopivat myös loistavasti erilaiseen harrastustoimintaan. Esimerkiksi walesinspringerspanieli on keskikokoinen, hyvin sosiaalinen koirarotu. Se tulee toimeen niin lasten kuin muiden koirienkin kanssa. Tämä rotu ei välttämättä sovellu perheeseen, jossa ei liikuta juurikaan. Se on oiva ulkoilukaveri ja sopii hyvin liikunnallisiin lajeihin. Walesinspringerspanieli ei ole herkkähaukkuinen, joten se sopii myös kerrostaloon, kunhan sille järjestetään riittävästi liikuntaa ja muita aktiviteetteja. Toinen erinomainen lapsiperheen spanieli on englanninspringerspanieli. Myös paimenkoirat sopivat lapsiperheisiin hyvin. Niille tulee kuitenkin järjestää rodunomaista toimintaa, jotta ne eivät alkaisi paimentamaan väärissä tilanteissa. Esimerkiksi saksanpaimenkoirasta saa mitä ylimmän ja uskollisimman ystävän, mikäli sen kouluttamiseen satsataan. Kerrostalo ei ole paras vaihtoehto saksanpaimenkoiralle niiden vaatiman aktiviteetin ja haukkuherkkyyden vuoksi.

Opeta lasta toimimaan

Koiran kanssa lapsi oppii, miten eläinten kanssa ollaan. Koira oppii, että lapsi on arvojärjestyksessä koiraa ylempänä, kun lapset osallistuvat koiran ruokintaan, ulkoiluttamiseen ja hoitotoimenpiteisiin. Vanhemman tulee aina kuitenkin pääosin huolehtia koirasta ja siitä huolehtiminen onkin aina aikuisen vastuulla.Lapselle on myös tärkeää opettaa, kuinka koira ilmaisee itseään. Jos koira osoittaa pelon, epävarmuuden tai ahdistuksen merkkejä, täytyy osata poistua tilanteesta. Lapselle tulisi myös opettaa, ettei koiran päällä saa kiivetä tai muutoin satuttaa. Koirat myös yleisesti ottaen ahdistuvat halaamisesta ja päähän taputtamisesta.

Opeta lasta toimimaan

Lasten ja koirien yhteiselo voi parhaassa tapauksessa olla erittäin antoisaa ja molemmat osapuolet opettavat toisilleen kunnioitusta, rakkautta, hellyyttä ja johdonmukaisuutta. Lisäksi koirat ovat mitä mainioimpia terapiaeläimiä, joten niitä suositaan myös erityislasten perheessä. Koirat parantavat vastustuskykyä ja ovat myös täydellisiä lenkkikavereita, joiden ansiosta tulee varmasti liikuttua enemmän luonnossa, joka on aina terveellinen vaihtoehto.