Onko aikeissasi ilahduttaa lapsia ja itseäsi uuden perheenjäsenen hankinnalla? Vaihtoehtoja on paljon, ja pennut ovat toinen toistaan suloisempia. Lapsiperheessä koiran valintaan kannattaa omistaa hetki aikaa, sillä koirarotujen luonteissa on suuriakin eroja. Yksi rotu, joka sopii luonteensa puolesta mainiosti perhekoiraksi, on kultainennoutaja.

Kultainennoutaja rakastaa seuraasi

Kultainennoutaja on varsin yleinen rotu ympäri maailmaa. Rodusta on olemassa kahta linjaa, mestästyslinja ja näyttelylinja. Suomessa valtaosa kultaisistanoutajista ovat näyttelylinjaisia. Ne ovat mestästyslinjaisia tukevarakenteisempia, vaaleampia ja pitkäkarvaisempia. Rotu on keskikokoa, uroksien säkökorkeus on noin 56-61 cm, kun taas nartut jäävät hieman pienemmiksi, 51-56 cm. Kultaisennoutajan perusluonne on lempeä, ystävällinen ja hyväntahtoinen. Se on hyvin ihmisrakas rotu ja kiintyykin vahvasti perheenjäseniin. Kultaisillanoutajilla on kova miellyttämisen halu, jonka ansiosta ne ovat melko helppoja kouluttaa. Ne ovat yleensä  myös hyvin kärsivällisiä. Tämä tekee niistä mainioita seurakoiria ja uskollisia perheenjäseniä.

Kultainennoutaja on iloinen ja leikkisä, ja se rakastaakin touhuilla ja puuhailla erilaisia asioita perheen kanssa. Se on lapsille mainio leikkikaveri, jolla ei virta lopu helposti. Se on älykäs ja oppii helposti uusia asioita, se sopii siis mainioisti myös harrastuskaveriksi. Kultainennoutaja on sosiaalinen rotu, ja se tulee yleensä hyvin toimeen myös muiden koirien kanssa. Sillä on noutajille tyypillinen piirre pysytellä omistajansa läheisyydessä, joten voit jättää sen huoletta pihalle lasten seuraksi. Välillä se voi käväistä tutkimassa ympäristöä, mutta palaa aina laumansa luokse. Vaikka kultainennoutaja on melko omistushaluinen, se ei kuitenkaan omaa varsinaista vahvaa vahtiviettiä. Viimeisinä vuosina rodun piirissä on lisääntynyt arkuus luonteenpiirteenä. Kun lähdet hankkimaan pentua, kannattaakin tutustua kasvatusolosuhteisiin sekä pentueen vanhempien luonteenpiirteisiin. Pennun valintatilanteessa tarkastele, miten innokkaasti se hakee kontaktia ihmisiin.

Pentu saapuu taloon

Vaikka perusluonteenpiirteet tekevätkin kultaisestanoutajasta hyvän vaihtoehdon perhekoiraksi, ei kunnollisen kasvatuksen merkitystä tule vähätellä. Kouluttaminen tulee aloittaa jo pentuiällä, ja sen tulee perustua kontaktiin omistajan ja koiran välillä. Näin kultainennoutaja oppii oman paikkansa lauman arvoasteikossa.

Pentu saapuu taloon
Pentu saapuu taloon

Koiralle tulee opettaa säännöt ja rajat, joiden lomassa toimia. Koira ei kuitenkaan ole ainut, jota tulee opettaa. Myös perheen lasten tulee ymmärtää, miten koiran kanssa voi leikkiä, ja mitkä asiat eivät ole sallittuja. Ensimmäinen vuosi koiran kanssa on tärkeä, sillä tuolloin pentu oppii useita tärkeitä taitoja ja totuttelee elämään perheen kanssa.  Kultainennoutaja on jalostettu alunperin noutavaksi lintukoiraksi. Tämä piirre näkyy edelleen koiran käyttäytymisessä. Se kanniskeleekin mielellään esimerkiksi kenkiäsi, sukkiasi, ruokakuppiaan ja mitä vain suuhun sattuu ympäri taloa. Usein se hakee huomioitasi ylpeästi ynähdellen ja urahdellen aarre suussaan. Jotta välttyisit materiaalivahingoilta, opeta pennulle pienestä pitäen, mitkä ovat sopivia tavaroita kanneltavaksi – esimerkiksi koiran omat pallot, lelut ja niin edelleen. Kultainennoutaja on aktiivinen rotu, ja se kaipaakin virikkeitä päivän aikana. Koira tulee viedä lenkille useamman kerran päivässä purkamaan energiaa. Kultaisennoutajan turkki on pitkähkö ja ulkona reippailessa siihen tarttuvat herkästi roskat, risut, takiaiset ja lika. Varaudu siihen, että koiran turkkia tulee harjata ja pestä säännöllisesti. Kultaisennoutajan turkki kuivuu melko hitaasti itsestään. Kostea iho voi aiheuttaa iho-ongelmia, joten se olisi hyvä kuivata pesun jälkeen. Kultaisennoutajan turkin hoito ei ole erityisen vaativaa, mutta säännöllistä harjausta ei voi unohtaa. Varsinkin karvalähdön aikaan päivittäinen harjaus on tärkeää, sillä karvaa irtoaa todella paljon.Kunnollisen kasvatuksen saanut kultainennoutaja on ihana kumppani piristämään arkea. Koiran hoitoon osallistumalla lapset oppivat ottamaan vastuuta ja huolehtimaan ennalta sovituista tehtävistä. Esimerkiksi täältä voit käydä katsomassa lisää vinkkejä koiran kasvatukseen, sekä etsiä vapaana olevia pentueita.