Koiran kouluttaminen alkaa pienistä asioista ja luottamusta ja yhteistyötä kehitetään vähitellen. Kun perusasiat, kuten sisäsiisteys ja käsiteltävänä oleminen alkavat olla hallussa, voi koulutusta jatkaa peruskäskyihin. Perustaitoihin seurakoirallakin mielletään kuuluviksi esimerkiksi istuminen, maahanmeno, sivulletulo ja seuraaminen. Vaikka et haluaisi opettaa koiralle näitäkään asioita, yksi taito on lähes pakollinen.

 

Taito, joka voi pelastaa koirasi hengen

Yksi tärkeimmistä asioista, joita pentukoiralle voi opettaa on luoksetulo. Tämä on äärimmäisen tärkeä taito myös silloin, kun koiraa ulkoilutetaan ainoastaan hihnassa ja se pääsee vapaaksi vain aidatulla alueella. Koskaan ei voi tietää, pääseekö koira kuitenkin väärässä tilanteessa irti. On täysin mahdollista, että ovi jää joskus vahingossa auki tai hihna katkeaa. Tällöin luoksetulon osaaminen voi jopa pelastaa koiran hengen. Luoksetulo on myös erittäin olennainen taito kaikessa mahdollisessa koiran kanssa harrastamisessa; harkitset sitten lajiksi tottelevaisuutta, agilitya tai vaikkapa rauniokoiratoimintaa.

 

Pienelle pennulle luoksetulo on helppo opettaa, kunhan koulutuksen aloittaa riittävän varhain. Koiranpentu hakee turvaa ihmisistä ja seuraa omaa ihmistään luonnostaan. Pentua voi myös helposti palkita ruoalla, sillä se syö monta kertaa päivässä. Minkä tahansa koulutuksen tulisi aina perustua leikkiin ja palkitsemiseen, mutta erityisen tärkeää tämä on muistaa pentua koulutettaessa. Mikäli koulutettavana on jo vanhempi koira, kannattaa se pitää kytkettynä pitkään naruun harjoitusten aikana, jotta koira ei pääse karkaamaan. Tässäkin tapauksessa koiran pitää oppia tulemaan luokse ilman, että narusta vedetään. Palkinnoksi sopii mikä tahansa koiralle mieluinen asia, esimerkiksi herkku tai leikkihetki. Luoksetulosta on seurattava aina vain positiivinen reaktio, jotta koiran mielikuva harjoituksesta pysyy positiivisena.

Kiinnitä huomiota äänenkäyttöön

Äänenpainolla on huomattava merkitys koiran käskytyksessä. Valitse itsellesi sopiva sana, ja käytä aina samaa käskyä. Koiran kannalta ei ole väliä sanotko täällä, luokse, tule, tänne vai tuu, kunhan sen ymmärtää sanan tarkoituksen. Koiraa kutsuessa äänensävyn tulisi aina olla ystävällinen ja painotuksen mahdollisimman samanlainen. Äreä huutaminen tekee tilanteesta koiralle ja omistajalle ikävän, eikä varmasti vahvista koiran halua tulla lähelle. Vältä myös  käyttämästä kutsua turhaan, sillä älykäs koira oppii pian myös olemaan välittämättä kutsusta. Harjoittelun alkuvaiheessa kutsua kannattaakin käyttää vain silloin, kun luoksetulo on lähes varmaa.

 

Aluksi koiran huomion voi saada esimerkiksi juoksemalla itse poispäin tai houkuttelemalla koiraa ruoalla tai lelulla. Kun koira oppii käskyn, kannattaa palkitsemista vähentää. Jos koira saa palkinnon joka kerta, se turtuu siihen helposti. Jos taas herkku tulee vain joka kolmannella kerralla, kasvaa koiran motivaatio käskyn toteuttamiseen. Palkkion lisäksi tärkeää on toistaa vasta opittua taitoa riittävän usein ja erilaisissa ympäristöissä. Ensimmäiset harjoitukset kannattaa toki sijoittaa ympäristöön, jossa ei ole kovin paljon muita ärsykkeitä. Erityisesti pentukoiran keskittymiskyky on äärimmäisen rajallinen ja kaikki jännittävä kiinnostaa. Vähitellen voit lisätä kuitenkin myös haastavuustasoa. Koiraa kannattaa kutsua luokse usein myös vain palkittavaksi, jotta se ei opi luoksetulon tarkoittavan hihnaan joutumista.

 

Älä lähde mukaan koiran leikkeihin

Mikäli koira tulee luokse, mutta juoksee iloisesti pysähtymättä ohitsesi, älä lähde koiran perään. Tällöin koira yrittää leikkiä itselleen mieluisaa leikkiä, joka vahvistuu nopeasti jos ihminen lähtee siihen mukaan. Tällaisessa tapauksessa lähde itse juoksemaan toiseen suuntaan ja palkitse koira, kun se tulee luoksesi. Luoksetuloa voi merkittävästi vahvistaa myös sillä, että palkitsee koiraa silloinkin kun esimerkiksi lenkin aikana tulee itsenäisesti luokse. Palkinnon ei välttämättä tarvitse olla sama herkku kuin käskystä luoksetulossa, mutta ainakin positiivinen reaktio silittämisen ja kehumisen muodossa. Koira huomaa pian tämän olevan kannattavaa toimintaa ja tulee jatkossakin mielellään lähelle.

Älä lähde mukaan koiran leikkeihin
Älä lähde mukaan koiran leikkeihin