Älykkäät koirat ovat palkitsevia ja haastavia seuralaisia. Erityisesti aktiivisissa harrastuksissa, kuten agilityssa, nämä rodut pärjäävät yleensä erittäin hyvin. Kouluttajaltaan ne vaativat kuitenkin johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä, sillä ne oppivat nopeasti paitsi hyvät, myös huonot tavat. Älykkyyden lisäksi koiran energisyys vaikuttaa toki päivittäiseen elämiseen. Toisille koirille riittää yksi pidempi lenkki päivässä, mutta toiset tarvitsevat runsaammin liikuntaa ja lisäksi erilaisia ratkaisutehtäviä, jotta eivät tylsistyisi ja purkaisi energiaansa väärin. Agility tarjoaa toki sekä liikuntaa että päättelykyvyn haastamista ja sopii tämän puolesta lajiksi varsin monelle rodulle.

Työkoirasta monipuoliseksi harrastuskoiraksi

Bordercollieita on käytetty työkoirina Englannin ja Skotlannin nummilla vuosisatojen ajan ja edelleen rodun edustajat työskentelevät paitsi lammaspaimenina, myös esimerkiksi karjatiloilla ja toisinaan jopa siipikarjaa paimentamassa. Bordercolliesta onkin iso apu, kun eläimet täytyy saada koottua kesälaitumelta portille. Nykyään bordercolliesta on tullut myös äärimmäisen suosittu harrastusrotu. Kasvattajat ovatkin yleensä erikoistuneet joko työ- tai harrastuslinjaisiin koiriin.

Bordercollie on luonteeltaan erittäin älykäs, vilkas ja määrätietoinen. Agilityn lisäksi se sopii mainiosti tokoon ja tietenkin paimennukseen, joka onkin luonnollista ottaen huomioon bordercollien historian työkoirana. Vahtikoiraksi bordercolliesta ei ole, eikä koira viihdy tarhassa pitkään, vaikka sillä olisi seuraakin. Tämä rotu tarvitsee jatkuvasti virikkeitä ja seuraa ollakseen tyytyväinen ja onnellinen.

Kouluttaja tarvitsee mielikuvitusta ja pehmeitä otteita

Bordercollie on hyvä koulutettava, sillä se on useimmiten omistajaansa kohtaan nöyrä ja nopea oppimaan. Sen kouluttaminen vaatii kuitenkin omistajalta kärsivällisyyttä sekä myös mielikuvitusta ja huumorintajua. Bordercollie on nimittäin paimenkoirataustansa takia myös yllättävän pehmeä ja herkkä, eikä sen kouluttamisessa voi käyttää kovia otteita. Lisäksi omistajan olisi hyvä nauttia ulkoilusta säässä kuin säässä, sillä hänen koiransa ainakin nauttii. Liian pitkään toimettomana ollut bordercollie antaa tylsistymisensä myös näkyä ja purkaa energiaansa joko haukkumiseen tai ei-toivottuihin aktiviteetteihin.

Bordercolliet ovat valppautensa ja reaktionopeutensa takia helposti herkkiä äänille ja saattavat haukkua myös kotona erilaisia naksahduksia tai muita outoja ääniä. Tätä voi ehkäistä viemällä koiraa jo pennusta pitäen erilaisiin paikkoihin, joissa koira tottuu yllättäviinkin ääniin ja tilanteiseen ja kasvattaa itsevarmuuttaan. Tämä on muutenkin erityisen tärkeää juuri bordercollielle, joka saattaa muuten helposti suhtautua uusiin tilanteisiin pelokkaasti ja epäluuloisesti. Pennun säikähtäessä jotakin yllättävää ääntä, tulisi omistajan jatkaa tilanteessa aivan samalla tavoin kuin aiemminkin ja pyrkiä kääntämään koiran huomio mieluummin namiin tai leluun. Jos omistaja säikähtää itse tai alkaa lohduttaa pentua, jää koiralle tilanteesta helposti mielikuva, että jotain pelottavaa tapahtui. Kotioloissa bordercolliet ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta todella iloisia ja innokkaita seuralaisia ja yleensä myös ystävällisiä muita ihmisiä kohtaan.

Helppohoitoinen ja terve koirarotu

Yleisesti ottaen bordercollie on rotuna melko terve, eikä sillä ole mitään erityisesti rodulle ominaista heikkoutta. Rodun parista löytyneet vakavat lonkka-, kyynär- ja silmäsairaustapaukset ovat hajatapauksia. Bordercolliet elävät yleensä noin 12–14 vuotiaiksi. Koiran turkki ei tarvitse kovin paljon hoitoa, harjaus silloin tällöin riittää yleensä mainiosti ja tietenkin pesu tarvittaessa. Turkeissa on kahta eri versiota: sileäkarvainen ja pitkäkarvaisempi.

Bordercollie voi sopia myös lapsiperheeseen, mutta vilkkautensa takia ne vaativat määrätietoista kasvattamista ja tarkat rajat. Aivan kuten muidenkin koirien kohdalla, lapselle täytyy neuvoa oikeanlainen koiran kohtaaminen ja koiralle toisaalta tehdä selväksi, että lapsen kanssa täytyy toimia varovasti. Bordercollien ystävällisyys ja iloisuus hurmaa kuitenkin iästä riippumatta, eikä siltä lopu energia kesken lastenkaan kanssa leikkiessä.