Koiran hankkiminen perheeseen on iso päätös, jota kannattaa miettiä ja suunnitella tarkkaan. Koira haluaa pysyvän ja sitoutuneen perheen, joka tulee hoitamaan sitä kaikella rakkaudella koko sen eliniän ajan. Koiranhoito on jokapäiväistä ja vaatii paljon omistajaltaan. Mutta kaiken tämän vastapainoksi, koira tuo paljon iloa ja mukavia hetkiä perheeseen. Koiranomistaminen ehdottomasti antaa paljon enemmän kuin se ottaa.

Kun päätökseen koiran hankinnasta on päästy, on aika miettiä mikä rotu olisi sopivin perheelle. Rodun valinta riippuu todella monesta seikasta. Kannattaa miettiä muun muassa seuraavia kysymyksiä: Kuinka paljon aikaa tulee olemaan koiran ulkoiluttamiseen? Minkälainen elinympäristö koiralla tulee olemaan? Onko perheessä lapsia? Onko erikoishoitoihin kuten turkinhoitoon käytettävissä paljon aikaa?

Muutenkin ensimmäistä kertaa koiraa hankkivan, kannattaa valita helposti koulutettava ja helppo koirarotu. Koiran kanssa eläminen vaatii totuttelua ja koirista oppii aina enemmän mitä kauemmin niiden kanssa viettää aikaa. Jos kokemusta on jo aikaisemmin, niin roduksi voi valita hieman haastavamman rodun. Riippuu myös, tuleeko koira ihan vain seurakoiraksi kotiin vai halutaanko sen kanssa kilpailla.

Koiran tulevalla elinympäristöllä on myös paljon merkitystä rodun valinnassa. Erilaiset rodut sopivat erilaisiin ympäristöihin. Toiset tarvitsevat paljon vapautta ja ulkoilua, kun taas toiset sopivat hyvin pienempiin kerrostaloasuntoihinkin. Yleensä kerrostaloon valitaan pienempi rotu, jota on helppo ulkoiluttaa ja joka nauttii pienestäkin tilasta. Maaseudulla elää isompia rotuja, jotka vaativat paljon liikuntaa ja viihtyvät paremmin ulkona.

Ehkä kaikkein paras ja helpoin valinta ensikoiraksi on kuitenkin joku tuttu ja turvallinen rotu. Joku, mistä on saatavilla helposti paljon tietoa ja tarvittaessa vertaistukea löytyy muista saman rodun omistajista. Suositut rodut ovat usein myös niitä, mitkä on jalostettu jo melko pitkälle. Tällaisella jalostuksella ei tarkoiteta mitään jalostuksen tuomia huonoja terveys- tai luonneongelmia, vaan lähinnä sitä, että rotu on aikojen saatossa tottunut olemaan lemmikkinä ja omaa hyvän luonteen.

Labradorinnoutaja on Suomen suosituin koirarotu. Se on monipuolinen koira, joka sopii sekä seurakoiraksi että kilpailuharrastukseen. Se on helppo kouluttaa, se on tottelevainen ja sopii erittäin hyvin lapsiperheeseen. Labradorinnoutaja vaatii kuitenkin paljon virikkeitä ja liikuntaa, joka tulee huomioida tätä rotua valittaessa.

Kääpiösnautseri on ihana pieni rotu, joka ei vaadi läheskään yhtä paljon liikuntaa kuin labradorinnoutaja. Rotu on luonteeltaan seurallinen, erittäin helppo kouluttaa ja älykäs. Ranskanbulldoggi on myös pieni koirarotu ja melko rauhallinen sellainen. Se oppii nopeasti uusia temppuja, mutta nauttii myös rauhasta ja hiljaisuudesta. Tällaiset pienet rodut ovat mukavia ja helppoja ensikoiria, joilta oppii samalla paljon. Yleisestikin pienet koirarodut sopivat paremmin ensiomistajille. Ne on yleensä helpompi kouluttaa, ne ovat älykkäitä ja lapsirakkaita sekä niiden liikunnantarve ei ole aivan mahdoton suuriin rotuihin verrattuna.

Ehdoton ei ensiomistajille

On olemassa rotuja, jotka eivät ole jalostuneet täysin kotieläimiksi, vaan niissä on edelleen paljon alkukantaisia luonteenpiirteitä. Tällaiset rodut ovat hyvin vaativia ja tarvitsevat kokeneen kouluttajan pennusta lähtien. Ensiomistajan ei kannata harkita mitään vaativaa rotua, varsinkaan jos minkäänlaista aikaisempaa kokemusta ei ole. Tällaisia rotuja ohjaavat myös hyvin alkukantaiset vaistot ja ne voivat helposti karata metsälenkillä eri hajujen perään.

Vaikka huskyt ovatkin kovin söpöjä, ne ovat yksi tällaisista alkukantaisista roduista, joita on erittäin vaikea kouluttaa. Samoin alaskanmalamuutit, chow chowt ja monet pystykorva rodut. Vaikka ne ovatkin söpöjä ulkonäöltään, voivat ne kokemattomissa käsissä muuttua todellisiksi tuholaisiksi. Kun kokemusta ja mielenkiintoa kertyy lisää, voi harkita uudelleen tällaisten rotujen hankintaa.