Koiran kanssa harrastaminen on hauskaa puuhaa sekä koiralle että omistajalle. Parhaassa tapauksessa molemmat saavat samalla uusia kavereita ja virikkeitä elämäänsä. Mukaan eri harrastuksiin voi lähteä myöhemminkin, mutta helpointa uuden lajin treenaaminen on tietenkin aloittaa nuoren koiran kanssa. Vauhdikkaalle ja rohkealle koiralle esimerkiksi agility on mainio laji ja sen treenaamisen voi aloittaa heti, kun peruskäskyt ovat hallinnassa ja koira on kehittynyt tarpeeksi eli yleensä noin vuoden iässä.

Jos kyseessä on alle vuoden ikäinen koira, tulisi minkä tahansa lajin harjoittelu aloittaa erittäin varovasti. Koiralla riittää puuhaa kasvamisessa ja perustaitojen opettelussa, lisäksi se kerää edelleen jäntevyyttä ruumiiseensa ja opettelee raajojen ja tasapainon hallintaa eri tilanteissa. Osa kasvattajista on jopa sitä mieltä, ettei agility-taitoja pitäisi erikseen treenata alle vuoden ikäisen koiran kanssa, mutta toisaalta varsinkaan alkeiden kanssa treenit eivät juuri eroa muusta tottelevaisuuskoulutuksesta ja leikkimisestä. Kultainen keskitie lienee tässäkin paras vaihtoehto ja tärkeää on myös tutustua oman koiran luonteeseen. Kun tiedät, miten koirasi ilmaisee väsymystä, innostusta tai stressiä, on helpompi pitää treenit sopivan haastavina. Koiran vartalo muovautuu vielä 2–3 vuoden ikään asti, joten varovaisuutta täytyy noudattaa myöhemminkin.

Rauhallinen eteneminen palkitsee myöhemmin

Kuten jo aiemmin mainittiin, kaikkien koiralajien harrastaminen alkaa peruskäskyjen osaamisesta. Näin myös agilityssa, jossa koiran täytyy toki osata palata pyydettäessä omistajansa luokse, mutta myös seurata ohjaajan merkkejä jotta rata tulee suoritettua oikeassa järjestyksessä. Nuoren koiran kanssa taitoja opetellessa on erityisen tärkeää, että kouluttaja tietää mitä on tekemässä. Vahinkoja on vaikea korjata myöhemmin ja toisaalta olisi tärkeää, ettei mikään koulutusvaiheessa vahingoittaisi omistajan ja koiran suhdetta. Tämän takia kannattaa liittyä johonkin asuinalueen koirakouluun ja hakea ainakin toisinaan treeneihin vahvistusta sieltä. Erityisesti agilityssa liian rankka treeni saattaa jopa rikkoa nuoren koiran. Agilityssa koiralle fyysisesti kuluttavimmat liikkeet ovat A-esteen suorittaminen ja alastulo hypyistä, joten nämä tulisi jättää kokonaan odottamaan hetkeä, jolloin koira on fysiikaltaan riittävän kehittynyt. Myös kepit voivat olla nuorelle koiralle yllättävän raskaita suoritettavia, sillä koiran kasvulevyt kiinnittyvät vasta noin 14 kk iässä.

Pennun kanssa treenaaminen ei voi koskaan olla kiireessä tekemistä tai tiukkaa urheilua, vaan ennen kaikkea leikkiä. Se on tärkeää pohjatyötä tulevaa varten ja näin koira säilyy iloisena, innokkaana ja terveenä vuosia eteenpäin. Nuoren koiran kanssa agility voi aluksi olla ihan vain radan ihmettelyä ja nuuskimista. Koiran rohkaistuessa voi kokeilla putken läpi kirmaamista, joka on useimmista pennuista varsin hauskaa touhua. Putkessa voikin treenata montaa asiaa, kuten esineiden noutamista ja eri mallisista putkista juoksemista. Koiran keskittymiskyky yleensä riittää tähän nuorenakin.

Treeniin kuuluu omaan koiraan tutustuminen

Agilityssa pyritään siihen, että koiran vireystila on juuri oikealla tavalla korkealla suorituksen aikana. Koiran pitäisi siis olla innostunut ja aktiivinen, mutta ei ylivireä. Pennun kanssa tämä optimaalinen tila on melko vaikea löytää, mutta sitäkin voi vähitellen harjoitella. Ollessaan oikeanlaisessa vireystilassa pentu keskittyy tekemiseen innokkaasti ja pystyy kasvaessaan myös korjaamaan suoritustaan virheen sattuessa. Jos koira vilkuilee jatkuvasti ympärilleen ja kiinnittää huomiota jokaiseen ärsykkeeseen, jalat juoksevat päätä nopeammin ja seinät kaatuilevat, on kyse selkeästi ylivireästä koirasta. Jos pentu taas kulkee laiskasti ympäriinsä ja keskittyy mieluummin nuuhkimaan maata kuin suorittamaan tehtävää, on se alivireessä. Tulevia suorituksia varten onkin hyvä oppia, miten juuri omaa koiraa saa tarvittaessa motivoitua tai rauhoitettua. Näin saadaan luotua jo vankka pohja tulevalle harrastamiselle.