Useat tunnistavat amerikan pohjoispuolilta kotoisin olevista koiraroduista varmasti siperialaisen husky koiran. Tämä isokokoinen, sutta muistuttava koira, usein omaa syvän siniset silmät jotka tuntuvat porautuvan sitä ihailevien ihmisten sieluun. Husky ei kuitenkaan ole ainoa alueelta tuleva koirarotu, ja aktiivisen kylmään ilmastoon sopivan koiran harkintaa miettivän, kannattaa ottaa selvää myös sen Alaskalaisista serkuista.

Siperian Husky

Siperian Husky on yksi karismaattisimmista koiraroduista. Huskyjen turkki on puolipitkä ja kaksikerroksinen, ja sen värit vaihtelevat täysin mustasta täysin valkoiseen, ja kaikkeen siltä väliltä. Huskyjen värityksessä esiintyy myös punertavan ruskeita kuvioita, ja kasvojen musta naamio antaa koirille usein ihmismäiset piirteet. Luonteeltaan Siperianhuskyt ovat selkeästi laumaeläimiä, mikä tarkoittaa että omistajan tulee pitää alusta asti huolta, että he ovat selkeästi lauman johtaja. Koulutuksen tulee vahvistaa koiran kunnioitusta omistajaansa kohtaan, ja nuoren varsinkin huskyn kanssa töitä  tekevä saattaa huomata että koira usein kokeilee omistajansa kontrolloimista, ja valtasuhteen kääntämistä päälaelleen. Näissä tilanteissa on tärkeää että omistaja pitää vahvasti, mutta kiltisti oman asemansa. Huskyt ovat täynnä energiaa, ja tarvitsevat huomattavan määrän liikuntaa ollakseen onnellisia. Tylsiintynyt husky saattaa yksin ollessaan tuhota asunnon sisustuksen täysin. Ne tunnetaan myös houdinimaisista taidoistaan paeta kennelistä. Näistä syistä koiran ostoa harkitsevan kannattaa miettiä tarkasti onko heillä aikaa huskyn kanssa pelaamiseen. Pienet kaupunki asunnot eivät myöskään sovi huskyille, ja usea uusi omistaja on oppinut tämän maksettuaan sisustuksen uusiksi useampaan kertaan. Vahtikoiraa etsiville husky ei sovi myöskään kovinkaan hyvin, sillä tämä ystävällinen rotu ei ole kovinkaan epäluuloinen uusia ihmisiä kohtaan, ja saattaa helposti päästää potentiaaliset varkaat ohitseen.Siperianhusky sopii omistajille, joilla on paljon tilaa koiran päivittäiseen elämään, ja aktiivinen elämä johon koiran saa helposti sovitettua. Nämä koirat ovat useimmiten lapsi ystävällisiä, ja oikein alusta asti sosialisoituina ne tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

Alaskanmalamuutti

Alaskan malamuutti muistuttaa hieman ulkonäöltään siperian huskyä, ja useat maallikot sekoittavatkin koirarodut helposti toisiinsa. Malamuutin värit muistuttavat suuresti huskya, mutta ne ovat karvaltaan serkkujaan pörröisempiä. Malamuutti on yksi vähiten alkuperäisestä muodostaan muuttuneita koirarotuja, ja niiden alkuperäinen käyyttötarkoitus työkoirina näkyy edelleen niiden ulkonäössä ja luonteessa. Alkuperäisessä ympäristössään malamuutteja käytettiin hylkeen metsästykseen, jääkarhujen hätyyttämiseen, ja painavien rekien vetämiseen. Tyypillisimmillään malamuutit ovat noin 60 – 65 senttimetrin korkuisia, ja painavat noin 34 – 38 kiloa. Poika koirat saattavat kasvaa myös huomattavasti suuremmaksi, mutta malamuuttien vartalon rakenne ei ole kehittynyt suunnattoman lisäpainon kattamiselle suotuisaksi. Alaskanmalamuuttia eri suositella ensimmäiseksi koiraksi, älykäs ja jääräpäinen koira haasta nopeasti aloittelijan koiran koulutus taidot. Malamuutti on hyvin pitkälle yhden omistajan koira, ja aktiivinen, asiansa osaava koiranomistaja saa siitä uskollisen työ ja harrastuskaverin itselleen.

Alaskanmalamuutti
Alaskanmalamuutti

Alaskan Klee Kai

Alaskalaisista koiraroduista pienempi on yleisesti hieman tuntemattomampi, ja myös se sekoitetaan usein siperian huskyyn. Klee Kai on kuitenkin huskya huomattavasti pienempi, ja rodun nimi kääntyykin inuiitti kielestä pieneksi koiraksi.Siinä missä huskyt ja malamuutit ovat hyvin pitkälle työkoiria, Klee Kai tulee parhaiten toimeen seura- ja harrastuskoirana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että uusi omistaja voi jättää koiransa sohvalle makaamaan pitkin päivää, vaan energinen Klee Kai kaipaa huomattavasti aktiivista liikuntaa. Klee Kait ovat hyvin ihmisystävällisiä, ja uskollista seuralaista etsivät löytävät helposti rodusta itselleen kaipaamansa kaverin. ´Huskyistä ja malamuuteista poiketen Klee Kait ovat epäluuloisia uusia ihmisiä kohtaan, ja omistajan kannattaa harjoittaa jatkuvaa sosialisointia koiran nuorelta iältä saakka.