Shetlanninlammaskoirat ovat menestyneet mainiosti agilityssa ja useampi sheltti on nähty myös Suomen maajoukkueessa. Sheltit sopivat hyvin myös kaikenlaiseen muuhun harrastamiseen, sillä nämä valloittavat pörröturkit ovat luonteeltaan erittäin ystävällisiä, valppaita ja älykkäitä. Ei siis ihme, että sheltti on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista ja pentuja voi joutua odottamaan pitkäänkin.

Shetlannin saarilta ihmisten sydämiin

Sheltit kuuluvat lammas- ja karjakoiriin ja niillä onkin historia työkoirina. Nimensä mukaisesti sheltit ovat kotoisin Shetlannin saarilta, jossa ne vartioivat viljapeltoja vapaina vaeltavilta lampailta, säikyttämällä lampaat pois haukkumalla. Rodussa on näkyvissä pitkäkarvaisen collien vaikutusta ja lisäksi shelttejä risteytettiin vierailevien kalastajien mukanaan tuomien pystykorvarotujen kanssa. Rotumääritelmä virallistettiin vuonna 1914. Sheltin suosio lähti huimaan nousuun 1950-luvulla Lassie-sarjan myötä. Nämä ”minilassiet” ihastuttivat collieiden rinnalla. Tuolloin tuotiin myös Suomeen ensimmäiset sheltit.

Kyseessä on melko aktiivinen koirarotu, joka kaipaa sen myötä paljon liikuntaa ja tekemistä. Toisaalta sheltti ei yleensä ryhdy pahantekoon, vaikka ei saisikaan joka päivä tunteja liikuntaa. Sheltit sopiikin mainiosti perhekoiraksi ja kaupunkiin. Sheltit ovat yleensä persoja herkuille, joten erityisesti vähemmän liikkuvan koiran kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei paino pääse liiaksi nousemaan. Sheltti kiintyy vahvasti omistajaansa ja tekee tämän seurana mielellään mitä vain. Luonteelta sheltti on uskollinen ja suojeleva, ei kuitenkaan ärhäkkä edes vieraille.

Kaunis turkki on yllättävän helppohoitoinen

Shelteillä on pitkä ja näyttävä turkki, joka on kuitenkin melko helppohoitoinen. Turkin hoidoksi riittää yleensä pesu tarvittaessa sekä turkin harjaaminen muutaman viikon välein. Turkkia ei trimmata, mutta sitä voi ohentaa ohennussaksilla. Sheltin turkki voi olla väriltään ruskea valkoisilla merkeillä, musta valkoisilla ja punaruskeilla merkeillä, mustavalkoinen tai blue merle. Myös koiran koko voi vaihdella paljonkin lajin sisällä, sillä pienimmät sheltit ovat korkeudeltaan noin 30 cm ja suurimmat 50 cm.

Kaunis turkki on yllättävän helppohoitoinen
Kaunis turkki on yllättävän helppohoitoinen

Sheltistä on helppo kouluttaa vaikka minkälainen harrastuskaveri

Sheltti on mukava koulutettava, sillä se on omistajaansa kohtaan kuuliainen ja miellyttämisenhaluinen. Se on myös hyvä valinta ensimmäiseksi koiraksi. Erityisesti kerrostalossa asuessa kannattaa kuitenkin pennusta asti opettaa sheltti olemaan haukkumatta, muuten koiralla voi olla taipumusta mekastaa.

Sheltit ovat toimineet jo lähes sadan vuoden ajan lähinnä seurakoirina, mutta niiden palvelualttius on säilynyt. Sheltit ihastuttavat säännöllisesti vauhdikkailla suorituksillaan tottelevaisuuskilpailuissa ja agilityradoilla. Agilityssa mini- ja mediluokissa nopeat ja määrätietoiset sheltit ovat menestyneet aivan maailman huipulla asti.

Stig ja Goa valloittavat kansainvälisiä agilitykenttiä

Agilityurheilija Sanni Kariniemellä on parinkymmenen vuoden kokemus lajista. Tällä hetkellä hän kilpailee shetlanninlammaskoirien Stigin ja Goan kanssa. Kahdeksanvuotias Goa on Stigin emä ja menestynyt upeasti agilityssa. Stig vasta opettelee lajia, mutta kehittyy jatkuvasti. Goa voitti tänä vuonna keskikokoisten koirien suomen mestareiden ja viime vuonna Goa saavutti maailmanmestaruuskilpailuissa pronssia Kariniemen kanssa. Stig vaikuttaa seuraavan emänsä jalanjälkiä, sillä innokas oppilas pinkoo agilityradalla hurjaa vauhtia, tarkalleen ottaen noin viisi metriä sekunnissa.

Kariniemi kertoo, että tällä tasolla koirien kanssa harjoittelu vastaa samanlaista kurinalaista valmistautumista kuin ihmisurheilijoidenkin kanssa. Koirat noudattavat tarkkaan mietittyä ruokavaliota, omaa monipuolista harjoitusohjelmaa ja saavat säännöllistä hierontaa ja fysioterapiaa. Kilpailupäivinä keskitytään ennen suoritusta vain lämmittelyyn ja verryttelyyn. Kariniemi kehuu saumatonta yhteistyötä koiriensa kanssa ja näiden hermoja kilpailutilanteessa. Goa oli Kariniemen mukaan jopa maailmanmestaruuskisoissa rauhallinen, mutta radalle päästyään antaa kaikkensa. Yhteistyön täytyykin pelata, sillä koirat oppivat lukemaan jopa ohjaajansa hartialinjasta, minne päin on tarkoitus lähteä seuraavaksi.