Villakoiraa pidetään yleisesti yhtenä maailman älykkäimmistä koiraroduista ja tämä yhdistettynä sen valloittavaan luonteeseen kertoo paljon siitä, miksi rotu säilyttää vuodesta toiseen suosionsa. Luonteeltaan villakoirat ovat iloisia, reippaita ja vilkkaita. Ne nauttivat huomion keskipisteenä olemisesta, joten ne esiintyvät mielellään sekä näyttelyissä että muissa koirakilpailuissa, eivätkä millään tavoin vaivaannu yleisön innostuksesta. Kaikenlainen puuhaaminen yhdessä omistajan kanssa onkin villakoiralle mieleen, mutta yksinolosta ne eivät juuri välitä.

Vesilintujen noutaja ja sirkuskoira

Villakoira on eurooppalainen rotu ja toiminut lemmikkinä jo useiden satojen vuosien ajan. Työroolissa villakoira on ollut ainakin Ranskassa, jossa sen tehtävänä on ollut toimia metsästäjien apuna ja noutaa lintuja. Villakoiran yleinen kutsumanimi, puudeli, tulee luultavasti saksankielisestä sanasta pudeln, joka tarkoittaa loiskuttamista. Vielä nykyäänkin villakoiria nähdään toisinaan metsällä ja yleisesti myös sirkuksissa ja muissa esityksissä.

Rodun alkuperäinen kantamuoto on isovillakoira ja pienemmät muunnokset ovat myöhemmän jalostuksen tulosta. Kääpiövillakoirat hyväksyttiin virallisesti omaksi muodokseen vasta vuonna 1957. Pienemmät villakoirat olivatkin tarkoitettu ennemminkin seurakoiriksi kuin enää metsästykseen. Nykyään pienemmät villakoirat ovat suurempia suositumpia

Mukava seuralainen ja aktiviinen liikkuja

Villakoira on mainio kaveri moneen harrastukseen. Vaikka villakoira tunnetaan ehkä parhaiten näyttelykoirana, voi sen kanssa harrastaa vaikka mitä muutakin. Villakoirat ovatkin menestyneet hienosti esimerkiksi tottelevaisuuskilpailuissa. Agilityyn villakoira sopii erityisen hyvin paitsi nopean oppimiskykynsä, myös innokkuutensa, nopeutensa ja ketteryytensä ansiosta.

Villakoira on jalostettu seurakoiraksi ja tähän sen luonne soveltuukin täydellisesti. Se kiintyy vahvasti ihmisiin ja on mutkattoman ystävällinen myös vieraille. Toki tässäkin rodussa löytyy yksilöiden välillä luonne-eroja, mutta ärhäkkyys ja arkuus ovat erittäin epätoivottuja piirteitä, eikä niitä paljon tavatakaan.

Älykkään koiran kouluttaminen on sekä antoisaa että haastavaa

Rotu on periaatteessa helppo kouluttaa, sillä villakoirat rakastavat leikkimistä sekä erilaisten temppujen opettelua ja ovat myös innokkaita miellyttämään. Villakoirat ovat kautta historiansa olleet myös suosittuja sirkuskoiria, sillä ne nauttivat osaamiensa temppujen esittelemisestä muillekin. Toisaalta villakoira oppii helposti myös manipuloimaan ohjaajaansa, joten kouluttaja saa olla rodun kanssa tarkkana. Villakoira on myösmuiden älykkäiden ja energisten koirarotujen kaltainen siinä, että se keksii tylsistyessään itselleen helposti tekemistä – eikä se ole aina omistajaa miellyttävää touhuamista.

Eleganssia ja ryhdikkyyttä kuudessa eri värissä

Olemukseltaan villakoirat ovat sopusuhtaisia, ryhdikkäitä ja tyylikkäitä. Rodussa on neljä eri kokoa: toyvillakoira, kääpiövillakoira, keskikokoinen villakoira ja isovillakoira. Villakoiralla ei ole erillistä aluskarvaa, mutta turkki on sitäkin paksumpi. Perinteisesti villakoira trimmataan siten, että koiran kuono, kaula, tassut ja hännänalus ajellaan lyhyiksi. Tämän tyylin uskotaan kehittyneen metsästysajoista, sillä koiran on luultavasti ollut helpompi liikkua vedessä lintuja noutaessaan, kun raajoissa ei ole liikaa karvaa. Toisaalta keskivartalon karvapeite on pitänyt koiran lämpimänä. Villakoiran turkki on melko vaativa hoidettava, sillä kihara karva takkuuntuu helposti ja saattaa myös huopua.

Eleganssia ja ryhdikkyyttä kuudessa eri värissä
Eleganssia ja ryhdikkyyttä kuudessa eri värissä

Näyttelyissä on tarkat ohjeet siitä, miten villakoiran turkki tulee trimmata. Trimmaus kannattaa yleensä jättää ammattilaisen tehtäväksi, sillä se on suuri urakka. Jo ennen trimmaamista vaadittava pesu työllistää, sillä ennen sitä takut on selvitettävä ja pesun jälkeen pitkä karva harjattava huolellisesti. Mikäli koiraa ei käytetä näyttelyissä, voi turkin trimmata juuri niin kuin haluaa. Esimerkiksi agilityyn keskittyvällä villakoiralla kätevin turkki on yleensä lyhyeksi trimmattu, helppohoitoisempi malli. Villakoirasta löytyy kuusi värimuunnosta: musta, valkoinen, ruskea, harmaa, aprikoosi tai punainen. Villakoira on melko terve rotu, eikä sillä esiinny erityisesti perinnöllisiä sairauksia.