Agilitykentillä ja varsinkin aloittelijoiden luokissa näkee paljon koiria, jotka ovat hieman liiankin innoissaan uudesta harrastuksesta. Tämä on toki yleisölle viihdyttävää katsottavaa, mutta ympäriinsä pyörivä, haukkuva ja kaikin tavoin sähläävä koira saattaa aiheuttaa ohjaajalleen harmaita hiuksia. Miten koiran saisi keskittymään suoritukseen kaiken muun sijasta?

Energiaa voi purkaa aivojumpan avulla

Moni ylienergisen koiran omistaja pyrkii purkamaan koiransa virtaa ennen kisahetkeä esimerkiksi pitkien ja vauhdikkaiden lenkkien avulla tai leikittämällä koiraa pallon kanssa. Tämä on tietenkin looginen ratkaisu, kun koiran ylimääräinen vauhti halutaan purkaa johonkin jo ennen suoritusta. Ratkaisu on kuitenkin harvoin toimiva, sillä itseasiassa myös liiat virikkeet saavat koiran stressaantumaan ja ylivireäksi. Sen sijaan pitkät, mutta rauhallisemmat lenkit voivat saada koiran rauhoittumaan paremmin.

Kaikista tehokkain keino koiran rauhoittamiseen on kuitenkin laittaa se suorittamaan erilaisia aivopähkinöitä. Agilitykin haastaa omalla tavallaan koiran päättelykykyä, erityisesti harrastuksen alkutaipaleella, mutta esteiden käydessä tutummiksi koiran ei tarvitsekaan enää keskittyä samalla tavalla. Tällöin agilitykin muuttuu koiraa rauhoittavasta harrastuksesta ennemminkin koiraa kiihdyttäväksi. Koiran aivot saa aktivoitumaan parhaiten siten, että se joutuu ratkomaan pulmia nenäänsä turvautuen. Helppo ja nopea harjoitus, jonka voi tehdä oikeastaan missä vain, on herkkuruutu. Tallo metsässä tai pellolla tietynkokoinen, esimerkiksi yhden tai kahden neliömetrin suuruinen alue ja asettele sinne koiralle mieleisiä makupaloja. Koira joutuu etsimään namit ja huomaa pian, että herkkuja löytyy vain tietyltä alueelta. Samalla se joutuu todella keskittymään namien etsimiseen ja rentoutuu. Taitavalle etsijälle kannattaa valita pienempiä ja hajuttomampia makupaloja, kun taas epävarmempi nenänkäyttäjä rentoutuu parhaiten hieman helpommin löydettävien namien kanssa.

Käy läpi peruskäskyt ja palkitse maltilla

Ennen kentälle menoa koiran kanssa kannattaa käydä läpi vielä perustottelevaisuutta, kuten luoksetuloa, istumista, maahanmenoa ja seuraamista. Koiraa voi pyytää seuraamaan yksittäisten esteiden ylitse, jolloin se ei kuitenkaan pääse innostumaan vielä liikaa. Esteen jälkeen koira palkitaan ja tilanne rauhoitetaan. Tällä tavoin saat tehokkaasti vahvistettua koiran kykyä rauhoittaa itsensä jännittävässä tilanteessa.

Koiran palkitsemisessa kannattaa välttää sen ehdottomia lempileluja, sillä ne saavat ylienergisen koiran helposti kiihtymään liikaa. Jos koirasi on siis pallohullu, jätä palloleikit väliin ennen kisoja. Ruoka on monesti rauhoittumiseen parempi palkinto. Samalla voit rauhallisesti ja pitkin vedoin silittää koiraa ja palkita sen jälleen, kun huomaat rauhoittumista tapahtuneen.

Yli-innokkuus on rasittavaa, mutta varsin tavallista

Jos koiran yli-innokkuus liittyy nimenomaan suoritustilanteisiin ja rauhoittuminen kentän laidalla tuntuu haastavalta, kannattaa suosiolla odotella kauempana ennen omaa suoritusta. Jos koira pääsee seuraamaan muiden koirien suorituksia, se saattaa helpommin kiihdyttää itsensä ylivireään tilaan. Samalla sille voi tarjota muuta mukavaa tekemistä.

Kaikissa rauhoittumisharjoituksissa on ensisijaisen tärkeää, että ohjaaja itse pysyy rauhallisena. Koira lukee jatkuvasti merkkejä ohjaajaltaan ja kaikista nopeimmin tarttuu rauhattomuus tai stressi. Jos oma jännittäminen tuntuu tulevan rauhoittumisen tielle, voi apuun hyvin pyytää myös muita ihmisiä. Nämä apuohjaajat voivat puolestaan palkita koiraa nameilla eri suorituksista. Kannattaa myös muistaa, että vaikka oman koiran sählääminen saattaa helposti nolottaa, ei sillä ole suurtakaan väliä muiden kannalta. Harrastamisen ei kuulu olla liian vakavaa ja erityisesti aloittelijoiden luokissa on tarkoituskin harjoitella, miten kentällä ollaan. Rauhoittuminen on taito, joka vahvistuu vähitellen harjoitusten avulla, joten tässä kohtaa vaaditaan ohjaajalta paitsi rauhallisia ja johdonmukaisia otteita, myös jonkin verran kärsivällisyyttä. Agility-ryhmien ohjaajilta voi kysellä vielä lisävinkkejä omaa koiraa koskien ja haastavimpia tilanteita kokeilla vielä erikseen ihan tavallisissa harjoituksissa.